Ανεξαρτητοποίηση με επίτοιχους λέβητες αερίου

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν παραδοσιακά τον χειμώνα οι ένοικοι σε μία πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση χωρίς αυτονομία, είναι η ασυμφωνία στον τρόπο και την διάρκεια λειτουργίας του κεντρικού συστήματος θέρμανσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλά διαμερίσματα να μην θερμαίνονται επαρκώς, με επιπτώσεις στο επίπεδο άνεσης ή  ακόμα και στην υγεία των ενοίκων.

Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της εκτίναξης του κόστους πετρελαίου και της γενικότερης δυσχερούς οικονομικής κατάστασης, το πρόβλημα έχει επεκταθεί ακόμα και σε νεότερες πολυκατοικίες που διαθέτουν αυτονομία με κεντρικό λέβητα πετρελαίου. Αυτό συμβαίνει γιατί ολοένα και αυξάνεται το ποσοστό των πολυκατοικιών στις οποίες η κεντρική θέρμανση παραμένει “σβηστή” τον χειμώνα, μετά από άρνηση πολλών ενοίκων να συμμετέχουν στα κοινόχρηστα της θέρμανσης. Με αυτόν τον τρόπο, πολλά διαμερίσματα παραμένουν παγωμένα ή αναγκάζονται να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, οι οποίοι τις περισσότερες φορές είτε είναι ανεπαρκείς είτε κοστίζουν τελικά πολύ ακριβά στην χρήση.

Μία πολύ καλή και αρκετά προσιτή οικονομικά λύση στο παραπάνω πρόβλημα είναι η ανεξαρτητοποίηση της θέρμανσης ενός διαμερίσματος με την εγκατάσταση ενός επίτοιχου λέβητα αερίου. Η λύση αυτή προσφέρει την πλήρη απεξάρτηση (τόσο λειτουργική όσο και οικονομική) ενός διαμερίσματος από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης.

Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην εφαρμογή της, είναι ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για να μπορέσει ένα διαμέρισμα να αποκοπεί από την κεντρική θέρμανση, πρέπει να υπάρξει σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών (50% + 1 ψήφος). Εδώ έρχεται η ΕΠΑ (Εταιρία Παροχής Αερίου) να διευκολύνει την κατάσταση, προωθώντας  αίτημα αλλαγής του κανονισμού πολυκατοικιών στο ΥΠΕΚΑ ώστε να μπορούν οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του πενήντα συν ένας ιδιοκτητών, να εγκαθιστούν αυτόνομη μονάδα θέρμανσης φυσικού αερίου (http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&la=1&catid=213&artid=11222).

Το Υπουργείο επεξεργάζεται την πρόταση της ΕΠΑ και αναμένεται σύντομα να αποκτήσει νομοθετική μορφή. Εφόσον η εν λόγω αλλαγή ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την διευκόλυνση της εγκατάστασης επίτοιχων λεβήτων αερίου, με πλεονέκτημα πέρα από την πλήρη ανεξαρτητοποίηση και τεράστια οικονομία, αφού ένας σύγχρονος επίτοιχος λέβητας θα λειτουργεί με ιδιαίτερα αυξημένη απόδοση.