Μετά τη διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων σε αρκετά κτίρια κατοικιών, γραφείων και καταστημάτων προκύπτουν ενδιαφέροντα αποτελέσματα αναφορικά με την κατασπατάληση ενέργειας – κατασπατάληση η οποία οφείλεται τόσο στο κτιριακό κέλυφος (κακές μονώσεις και κουφώματα) όσο και στα Η/Μ συστήματα.
Τα σημαντικότερα προβλήματα που παρατηρούνται είναι τα εξής:
-
Υπερδιαστασιολογημένοι λέβητες (αποτελούν την πλειονότητα των περιπτώσεων στο σύνολο των κατασκευών)
- Λέβητες με πολύ χαμηλό βαθμό απόδοσης, συνήθως λόγω ηλικίας και κακής συντήρησης
- Έλλειψη μόνωσης σε σωλήνες θέρμανσης και διανομής ΖΝΧ (Ζεστό Νερό Χρήσης)
- Απουσία διατάξεων αυτόματου ελέγχου
Οι ενδεδειγμένες επεμβάσεις για ένα καλύτερο ενεργειακό αποτέλεσμα είναι:
- Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα. Η απλούστερη και πάντα αποδοτική λύση, ειδικά όταν συνδυάζεται με κάποιον αυτοματισμό για την οικονομικά βέλτιστη παραγωγή ΖΝΧ.
- Μόνωση δικτύων σωληνώσεων
- Εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης. Ειδικά για μεγάλους λέβητες, η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να φτάσει και το 30%.
- Πλήρης ανακατασκευή λεβητοστασίου, δηλαδή αντικατάσταση λέβητα και καυστήρα είτε με νέους σύγχρονης τεχνολογίας υψηλού βαθμού απόδοσης είτε με λέβητα και καυστήρα φυσικού αερίου (εάν υπάρχει δίκτυο) είτε με ΑΘ (Αντλία Θερμότητας) υψηλών θερμοκρασιών. Επίσης, αντικατάσταση παλιών κυκλοφορητών με νέους τεχνολογίας inverter, για την οικονομικότερη λειτουργία της εγκατάστασης σε μερικά φορτία.
Όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις έχουν συνήθως χρόνους απόσβεσης από 2 έως 7 χρόνια, ανάλογα με το εκάστοτε κτίριο. Ειδικά σε ανακαινίσεις παλιών εγκαταστάσεων, η εξοικονόμηση είναι εντυπωσιακή. Και όσο τα έξοδα (πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα) θα αυξάνονται, η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας θα γίνεται ολοένα και σημαντικότερη. Η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώθηκε ποτέ. Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και για νέες κατασκευές. Εφαρμογές λεβήτων συμπυκνωμάτων, αντισταθμίσεις, αντλίες θερμότητας, ηλιακά για παραγωγή ΖΝΧ, αλλά και υποβοήθηση θέρμανσης και προηγμένα συστήματα κλιματισμού, οδηγούν σε μεγάλη μείωση των λειτουργικών εξόδων ενός κτιρίου.